Seurakuntaliiton Podcast

S2 Osa 5 - Saviastioihin kätketty aarre

January 22, 2021 Esa Yli-Vainio Season 2 Episode 5
Seurakuntaliiton Podcast
S2 Osa 5 - Saviastioihin kätketty aarre
Show Notes

Yllättävät raamatunkohdat osa 5 - Saviastioihin kätketty aarre

Aarre saviastioissa (2.Kor.4:5-7)

2.Kor.4:5-7: Sillä me emme julista itseämme, vaan Kristusta Jeesusta, että hän on Herra ja me teidän palvelijanne Jeesuksen tähden. Sillä Jumala, joka sanoi: "Loistakoon valkeus pimeydestä", on se, joka loisti sydämiimme, että Jumalan kirkkauden tunteminen, sen kirkkauden, joka loistaa Kristuksen kasvoissa, levittäisi valoansa. Mutta tämä aarre on meillä saviastioissa, että tuo suunnattoman suuri voima olisi Jumalan eikä näyttäisi tulevan meistä.

 • Jumalan kirkkaus Sanan voimasta luomisessa keskelle pimeää, Jumalan kirkkaus Sanan voimasta loistamaan keskelle sydämemme pimeyttä.
  • Jumalan kirkkaus loistaa Kristuksen kasvoista, ja se tulee meille Jumalan sanassa, evankeliumin julistuksessa. 
  • ”Hänessä oli elämä ja elämä oli ihmisten valo”; ”Minä olen maailman valo”;
 • Apostoli Paavali kutsuu tätä Jumalan kirkkautta AARTEEKSI, joka on SAVIASTIOISSA.
  • Aarrehan on yleensä jotain konkreettista, kuten rahakasa tai kirjasto, henkinen tai varallinen pääoma. Tässä aarre on kuitenkin jotain muuta, nimittäin Jumalan kirkkauden valo. 
  • Jeesus vuorisaarnassaan: ”Sillä missä sinun aarteesi on, siellä on myös sinun sydämesi.” (Matt.6:21) 
  • Se ei ole edes meidän omaa kirkkauttamme, meidän omaa omaisuuttamme, vaan se on Jumalan. Se lähtee Jumalasta, ja on meillä vain luonamme, lahjana. Emme omista Jumalan kirkkautta, vaan olemme sen lahjojen ja siunauksien kohteena.
 •   Aarre säilytetään yleensä varmassa tallessa tai kunniapaikalla, vitriinissä, kassakaapissa tai aarrearkussa. Tässä kuitenkin tätä arvokasta aarretta säilytetään saviastioissa, heikoissa ja arvottomissa astioissa, jotka särkyvät helposti.
  • Jumala Aadamille: ”Sillä maasta sinä olet, ja maaksi pitää sinun jälleen tuleman.” (1.Moos.3:19) 
  • Paavali viittaa tässä heikkoihin ihmisiin, häneen ja muihin apostoleihin, sekä kaikkiin kristittyihin, jotka itsessään ovat heikkoja ja särkyviä. Kun kristityt kohtaavat vainoa ja tuskaa Kristuksen ristin tähden, eli kantavat omaa ristiään, he kyllä voivat särkyä, sillä ovat heikko astia. (ks. jae 9-10: olemme vainotut, mutta emme hyljätyt, maahan kukistetut, mutta emme tuhotut. Me kuljemme, aina kantaen Jeesuksen kuolemaa ruumiissamme, että Jeesuksen elämäkin tulisi meidän ruumiissamme näkyviin.) Mutta kun saviastiaan tulee särö, sen sisällä oleva Jumalan kirkkaus, sen aarre, loistaa ulos entistä kirkkaammin. 

Aarre ja ristin kantaminen. Jeesus: Ja hän sanoi kaikille: "Jos joku tahtoo minun perässäni kulkea, hän kieltäköön itsensä ja ottakoon joka päivä ristinsä ja seuratkoon minua.” (Luuk.9:23) Vaikka julistajat ja kristityt ovat heikkoja, Jumalan voima Kristuksessa on suuri ja valtava. Se on evankeliumi, joka on ”Jumalan voima pelastukseen” Room.1:16. Kristitty ei jää ristinsä kanssa yksin, vaan koska se on Kristuksen risti, hänen auttajanaan ja lohduttajanaan on itse Kristus.

 • Pietari rohkaisee 1.Piet.4:12-14.
 • Ja Paavali: Room.8:35-39.