Seurakuntaliiton Podcast

S2 Osa 7 - Jotta teidän ilonne olisi täydellinen

March 12, 2021 Esa Yli-Vainio Season 2 Episode 7
Seurakuntaliiton Podcast
S2 Osa 7 - Jotta teidän ilonne olisi täydellinen
Show Notes


Että teidän ilonne olisi täydellinen (1. Joh.1.)

Johannes kirjoittaa ensimmäisen kirjeensä alussa kristillisen, apostolisen julistuksen tarkoituksesta. Sen keskiössä on elämän Sana, Jeesus Kristus, ihmiseksi syntynyt Jumalan Poika. Apostolien julistus ei ole vain tyhjää puhetta tai tarinointia, vaan he puhuvat siitä, minkä ovat todella kuulleet, nähneet ja koskettaneet. Yllättävällä tavalla vanha Johannes, kertoo, mikä tämän julistuksen tarkoitus on. Voisi kuvitella, että sen päämääränä on ”pelastus”, ”varmuus” tai ”uskon vahvistus”. 

Tämä onkin totta, mutta Johannes ei mainitse näitä. Sen sijaan hän kirjoittaa: 

Mikä on alusta ollut, minkä olemme kuulleet, minkä silmillämme nähneet, mitä katselimme ja mitä kätemme koskettivat, on puhe elämän Sanasta... minkä olemme nähneet ja kuulleet, sen me myös teille julistamme, että teilläkin olisi yhteys meidän kanssamme; ja tämä meidän yhteytemme on Isän ja hänen Poikansa, Jeesuksen Kristuksen, kanssa. Ja tämän me kirjoitamme, että teidän ilonne olisi täydellinen. (1.Joh.1:1,3-4)

Apostolit julistavat ja näin välittävät kuulemansa, näkemänsä ja koskettamansa Sanan, Kristuksen kuulijoilleen. Tämä ei ole ainoastaan tyhjää ihmisen ääntä, vaan sillä on voima. Tuo Sana sisältää ja kuljettaa mukanaan Pyhän Hengen kautta itse Kristuksen Jeesuksen. Kun Kristus julistetaan ja näin välitetään hänet kuulijoille, syntyy uskon kautta yhteys kuulijoiden ja julistajien välille Pyhän Hengen kautta. Ja mikä tärkeämpää, yhteys tuon saman Pyhän Hengen voimasta uskovien ja Kristuksen välille. Ja yhteys Kristukseen, Jumalan Poikaan antaa yhteyden Isään Jumalaan. Yhteys Jumalaan on mahdollista, koska meidät puhdistetaan Kristuksen verellä kaikista synneistä, niin että voimme tulla hänen verensä kautta Isän läsnäoloon, hänen eteensä. Tuossa yhteydessä Kristuksen ja Pyhän Hengen kautta Isään tekee meidät osalliseksi myös Jumalan pyhyydestä ja kirkkaudesta. Näin saamme olla osallisia hänen valtakunnastaan, taivaasta ja kaikista niistä lahjoista, jotka Jumala meille Kristuksessa haluaa meitä siunaten meille antaa, kun olemme hänen yhteydessään.

Toinen yllätys on se, että tämän Johannes on kirjoittanut niille, jotka eivät ole häntä kuulemassa, jotta samalla tavalla meilläkin olisi yhteys Pyhän Kolmiyhteisen Jumalan kanssa, ja jotta meidän ilomme olisi täydellinen! On yllättävää, kuinka usein evankeliumin sanan julistaminen ja Kristuksen työn osallisuus on siitä osallisena olevien täydellinen ilo! Evankeliumi on todella hyvä sanoma, ilouutinen. Jes.52:7: Kuinka suloiset ovat vuorilla ilosanoman tuojan jalat, hänen, joka julistaa rauhaa, ilmoittaa hyvän sanoman, joka julistaa pelastusta, sanoo Siionille: "Sinun Jumalasi on kuningas!" Tämä suuren ilon sanoman, evankeliumin on enkeli julistanut ensimmäisen kerran Kristuksen syntymässä paimenille: Luuk.2: 10. "Älkää peljätkö; sillä katso, minä ilmoitan teille suuren ilon, joka on tuleva kaikelle kansalle: 11. teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, Herra, Daavidin kaupungissa.”  -- Paimenet palasivat ylistäen ja kiittäen Jumalaa Kristuksen nähtyään. Evankeliumi on sanoma pelastuksesta ja vapahtajasta, Kristuksesta, joka on meillä: meidän omanamme, meidän luonamme.  - - - - 

Lyhenne, lue kokonaan tästä linkistä  - - - 

Toisaalla Luther kirjoittaa, että Jos todella ymmärtäisimme evankeliumin merkityksen, sen aarteen suuruuden, mikä meillä on Kristuksessa, hänen kuolemassaan ja ylösnousemuksessaan, valtaisi sydämemme niin suuri ilo ja riemu, että meidän olisi pelkästään sen voimasta kuoltava ja noustava kuolleista taas.

Itselleni Jumalan sanan lukeminen saa aikaan suurta iloa ja intoa. Erityisesti nämä yllättävät Raamatunkohdat. Se kertoo siitä, ettei Jumalan sana ole kuollut ja kui