Seurakuntaliiton Podcast

S2 Osa 8 - Jeesuksen järkyttävin sana (pääsiäisspesiaali)

April 02, 2021 Esa Yli-Vainio Season 2 Episode 8
Seurakuntaliiton Podcast
S2 Osa 8 - Jeesuksen järkyttävin sana (pääsiäisspesiaali)
Show Notes

1.     Kristuksen järkyttävin sana - Veri, joka juodaan (Matt.26:27)

Koko Israelin valtakunta oli odottanut tätä juhlaa ja puhunut siitä jo kuukauden ajan. Samoin Jeesus kokoontui aivan tavallisen pääsiäisaterian ääreen, ja Jeesus ”toimitti aterian liturgian” osittain aivan tavallisesti. Kuitenkin, kolmannen maljan -siunauksen maljan kohdalla hän tekee jotain uutta ja erikoista ja sanoo suuret, järkyttävät ja shokeeraavat sanat:

Ja heidän syödessään Jeesus otti leivän, siunasi, mursi ja antoi opetuslapsillensa ja sanoi: "Ottakaa ja syökää; tämä on minun ruumiini".  27. Ja hän otti maljan, kiitti ja antoi heille ja sanoi: "Juokaa tästä kaikki; 28. sillä tämä on minun vereni, liiton veri, joka monen edestä vuodatetaan syntien anteeksiantamiseksi. 29. Ja minä sanon teille: tästedes minä en juo tätä viinipuun antia, ennenkuin sinä päivänä, jona juon sitä uutena teidän kanssanne Isäni valtakunnassa." 30. Ja veisattuaan kiitosvirren he lähtivät Öljymäelle. (Matt.26:26-30); vrt. 19. Ja hän otti leivän, kiitti, mursi ja antoi heille ja sanoi: "Tämä on minun ruumiini, joka teidän edestänne annetaan. Tehkää se minun muistokseni."  20. Samoin myös maljan, aterian jälkeen, ja sanoi: "Tämä malja on uusi liitto minun veressäni, joka teidän edestänne vuodatetaan. (Luuk.22:19-20)

·         Jeesus käskee opetuslapsiaan valmistamaan pääsiäisaterian (Matt.26:17-19, Luuk.22:7. Niin tuli se happamattoman leivän päivistä, jona pääsiäislammas oli teurastettava. 8. Ja hän lähetti Pietarin ja Johanneksen sanoen: "Menkää ja valmistakaa meille pääsiäislammas syödäksemme"). Opetuslapset menivät ja varasivat ”yläsalin” -todennäköisesti erään Kristuksen seuraajan, Johannes Markuksen (eli hänen isänsä) kodista. Talosta löytyi kaikki muu tarvittava, mutta pääiäislammas tuli hankkia ja teurastaa temppelissä. Tässä käytetty sana katalyma tarkoittaa vierashuonetta – sama sana, joka esiintyy Luukkaan jouluevankeliumissa hieman väärin käännettynä ”majatalona”. Jeesuksen elämä alkoi vierashuoneessa, ja hänen viimeinen ateriansa pidettiin siellä. Täällä todennäköisesti myös opetuslapset majailivat seuraavan kuukauden ja kokoontuivat ensimmäisen ”seurakunnan” syntyessä. Siellä Jeesus heille viikko ylösnousemuksensa jälkeen ilmestyi; siellä he olivat koolla, kun Pyhä Henki vuodatettiin helluntaina.

·         Pääsiäislammas ja maljat 

o   Asetettu 2.Moos.12:2-13. Pääsiäiskaritsa piti syödä kokonaisena, paistettuna ja katkerien yrttien kanssa, happamattoman leivän kanssa. Pääsiäiskaritsan veri siveltiin talon ovenpieliin suojaksi Jumalan vitsaukselta, joka surmasi Egyptin jokaisen esikoisen.

·       Kansa juhli tätä vuosittain ja ”liittyi osalliseksi” Herran lunastuksesta. 2.Moos.12: 26. Kun sitten lapsenne kysyvät teiltä: 'Mitä nämä menot merkitsevät?' 27. niin vastatkaa: 'Tämä on pääsiäisuhri Herralle, joka meni israelilaisten talojen ohi Egyptissä, kun hän rankaisi egyptiläisiä, mutta säästi meidän kotimme'". Silloin kansa kumartui maahan ja rukoili.

 

LUE LISÄÄ LINKKI