Seurakuntaliiton Podcast

S2 Osa 9 - Energinen sanan skalpelli

April 30, 2021 Esa Yli-Vainio Season 2 Episode 9
Seurakuntaliiton Podcast
S2 Osa 9 - Energinen sanan skalpelli
Show Notes


Hepr.4:12: ”Sillä Jumalan sana on elävä ja vaikuttava ja terävämpi kuin mikään kaksiteräinen miekka, ja tunkee läpi, kunnes erottaa sielun ja hengen, liitokset ja ytimet, ja on sydämen ajatusten ja aikeitten tuomari.”

”Elävä” = dzoon. Jumalan sana on elävä, sillä se on voimallinen, elävän Jumalan henkäys. 

Jumalan sanan kautta toimii Pyhä Henki toimien ja vaikuttaen.  (2.Tim.3:16-17)

”Vaikuttava” = energees: vaikutuksellinen, aktiivinen, tekevä/”operoiva”, ”energinen”. Uskova on saanut levon omista teoistaan, koska Jumala tekee sanansa kautta oman työnsä sisällämme, työtä tekevän, elävän ja vaikuttavan sanansa kautta, joka antaa meille ”Herran sapattilevon”. Hepr.4:9-10

”Kaksiteräinen” = distomon. ”Kaksisuinen” à viittaa miekkaan tai veitseen, jonka terä on terävä kummastakin laidasta. Tällainen sanan tikari lähtee Ilmestyskirjan kuvauksessa Kristuksen suusta: Ilm.1:16. Lain sana on tuhoisa miekka synnille, mutta evankeliumin sanalla Kristus ei sodi meitä vastaan, vaan parantaa lääkärin tavoin. 

”Miekka” = makhairan. ”Veitsi/tikari”. Jumalan sana ei ole annettu ensisijaisesti miekaksi, jolla meidät lävistetään kuolettavasti, vaan kirurgin skalpelliksi, jonka tarkoituksena on parantaa. Jumala operoi tällä sanalla erottaen kaikkia maallisia kirurgeja tarkemmin hengen ja sielun: meissä vaikuttavat sielulliset asiat ja elävän uskon. 

Se on Jumalan, taivaallisen kaikkivaltiaan lääkärin työväline, jonka avulla hän tekee työtään. Tuo sana lävistää meidän sydämemme – ja henkemme ja sielumme, jotta voisi leikata ”syntiemme syöpäkasvaimen” irti omastatunnostamme; tai toista kuvaa käyttääkseni: tehdä meille sydänleikkauksen ja muuttaa levottomasta sydämestämme rauhallinen elävä sydän. 

Paavali käyttää Jumalan sanan eläväksi tekevästä työstä hengellisenä ympärileikkauksena ja sydämen ympärileikkauksena, jonka Jumala tekee tällä ”veitsellään”: Room.2:28-29; Kol.2:11-12. Sanallaan Jumala myös varustaa meidät! Tässä käytössä tämä makhaira toimii miekkana, Pyhän Hengen puolustusaseena.  (Ef.6:17) Emme käytä Jumalan sanaa ketään ihmistä vastaan, vaan käytämme sitä hengellisenä aseena puolustussodassa syntiä ja saatanaa – pimeyden henkivaltoja vastaan.

”Tuomari” = kritikos. ”Kriitikko”, tuomitsija, ”erottaja”: jakaa ja erottaa. Jumalan sana ei ole ”ruokakriitikko” tai ”taidekriitikko”, vaan kriitikko, joka erottaa tarkasti katsoen hyvän pahasta, oikean väärästä ja uskon synnistä meidän sydämessämm

Jumala on ”kaikkien Tuomari”. Hän näkee sydämeen, jossa mikään synti ei pysy salassa, ja jonka luokse tulemme joka jumalanpalveluksessa (Hepr.12:23). Onneksi voimme odottaa hyvää tuomiota, koska läsnä on myös Jeesus ja hänen verensä, joka ”puhuu parempaa” (Hebr.12.24).  

Jumalan tuomio on annettu ”korjaamaan vääryydet”, tuhoamaan synnit. Tämän hän on tehnyt Kristuksen kuolemassa (Room.8:3) ja lopullisesti viimeisenä päivänä, ”tuomiopäivänä.” Meille Jumalan vanhurskauttava tuomio tulee jo jumalanpalveluksessa, jossa hän oikeudellisella tuomiollaan päästää meidät synneistämme sanallaan, joka myös on vaikuttava; pesee sydämemme ja omatuntomme Kristuksen verellä häntä palvelemaan. (Hepr.9:14). 

Sydämen ”ajatukset ja aikeet” enthymesis: fantasiat, himot, taiteilijan innoittava mielikuvitus. ennoia: harkinta, intentio, motivaatio, suunniteltu aikomus.

Tämäkin on annettu meille toisaalta lain varoitukseksi: Jumala näkee sydämessä salassa tehdyt synnit (Ps.90:8); (1.Kor.4:5); toisaalta evankeliumin lohdutukseksi ja sydämen rauhoitukseksi. (1.Joh.3:19-20). Kristuksen sana rauhoittaa sydämemme ja poistaa sieltä pelon; sillä hän tuo levottomaan sydämeen oman rauhansa ja syntien anteeksiantamuksen.