Seurakuntaliiton Podcast

S2 osa 11 - Voidaksenne seistä

May 26, 2021 Esa Yli-Vainio Season 2 Episode 11
Seurakuntaliiton Podcast
S2 osa 11 - Voidaksenne seistä
Show Notes

 ”Lopuksi, vahvistukaa Herrassa ja hänen väkevyytensä voimassa. Pukekaa yllenne Jumalan koko sotavarustus, voidaksenne vastustaa perkeleen kavalia juonia. Sillä meillä ei ole taistelu verta ja lihaa vastaan, vaan hallituksia vastaan, valtoja vastaan, tämän pimeyden maailmanvaltiaita vastaan, pahuuden henkivoimia vastaan taivaan avaruuksissa. Sentähden ottakaa yllenne koko Jumalan koko sotavarustus, voidaksenne pahana päivänä tehdä vastarintaa ja kaikki suoritettuanne pysyä pystyssä. Seisokaa siis kupeet totuudella vyötettyinä, ja olkaa pukeutuneina vanhurskauden haarniskaan, ja jalat kengitettyinä rauhan evankeliumin valmiuteen. Kaikessa ottakaa uskon kilpi, jolla voitte sammuttaa kaikki pahan palavat nuolet, ja ottakaa vastaan autuuden kypärä ja Hengen miekka, joka on Jumalan sana. Rukoilkaa joka aika Hengessä kaikin rukouksin ja anomisin, ja sitä varten valvoen kaikessa kestävyydessä ja rukouksessa kaikkien pyhien puolesta.” (Ef.6:10-18)

Paavali ei sano: ”voidaksenne voittaa”, tai ”voidaksenne hyökätä”, vaan ”voidaksenne seistä” (steenai). Malli roomalaisessa vartiosotilaassa. 

- voidaksenne vastustaa ( = seistä, steenai) perkeleen kavalia juonia

- voidaksenne pahana päivänä tehdä vastarintaa( = seistä vastassa, antisteenai) ja kaikki suoritettuanne pysyä pystyssä( = seistä, steenai).

- Seisokaa siis (= seiskää (tukevasti paikallanne), steete!)

Paavali ei myöskään sano ”voidaksenne seistä Paholaista vastaan”, vaan ”voidaksenne seistä Paholaisen kavalia juonia vastaan”.  Paholainen on monien juonien mestari, joka hyökkää suoria hyökkäyksiäkin useammin salakavalasti ja juonitellen – selustaan ja ”unen” aikaan.

Kaikki hengellinen sodankäynti ja sotavarustuksemme käyttäminen alkaa ja loppuu jumalanpalvelukseen, jossa Jumala meidät sanansa ja sakramenttiensa kautta varustaa. Jumalanpalvelus seuraa meitä arkeen rukouksien ja Jumalan sanan lukemisen kautta niin, että Herran armo ja siunaus ovat suojanamme joka päivä, aamusta iltaan asti.

Tämä sota on hengellinen, teologinen. Taistelu käydään ihmisten omissatunnoissa, sydämessä. 

Meidän omantuntomme ja sydämemme puhdistaa Kristuksen veri, joka antaa meille hyvän omantunnon ja puhdistaa kaikesta synnistä. Tämä tulee meille armonvälineissä 1.Joh.1:7:  Erityisesti synnintunnustus ja synninpäästö suuntaa Jumalan sanan suoraan saatanan valheisiin ja asuntoihin, jotka se rakentaa meidän sydämiimme. Hepr.9:13-14. Kaste ja omantunnon puhdistus: Hepr.10:19-23; Erityisesti kaste, josta taistelumme alkaa, ja joka siinä suojaa meitä joka päivä. 1.Piet.3:21-22.

Toinen paino on jatkuvassa pukeutumisessa, varustautumisessa. Puemme Jumalan sotavarustuksen ja varustaudumme autuuden ja Jumalan sanan aseilla jatkuvasti, joka päivä.  Me osallistumme jumalanpalvelukseen saadaksemme puhdistuksen saatanan juonista ja jotta Jumala Kristuksen ja Pyhän Hengen kautta varustaisi meidät uudestaan ja uudestaan. Tähän sisältyy myös jokapäiväiset rukoukset, sekä Raamatun lukeminen.

Paavali haluaa siis sanoa, että meidän ei tule taistella ihmisiä vastaan, mutta kylläkin saatanan voimia vastaan. Kristus on jo voittanut ja hän antaa voittonsa meille. Me voitamme vihollisemme pysymällä hänen voitossaan armonvälineiden kautta. Me emme hyökkää – niin joutuisimme omissa voimissamme lankeamaan. Me emme myöskään pakene – emme luovu uskostamme ja Jumalan sanasta. Me suoritamme vartiossa seisomista, ja kun vihollinen hyökkää meitä vastaan, kestämme sen valheet ja juoneet pysymällä Jumalan sanassa ja Kristuksen veren tuomassa pelastuksessa.