Seurakuntaliiton Podcast

S2 osa 13 - Tuulen henkäys ja ilo (saarnaajan kirjan opetus)

June 22, 2021 Esa Yli-Vainio Season 2 Episode 13
Seurakuntaliiton Podcast
S2 osa 13 - Tuulen henkäys ja ilo (saarnaajan kirjan opetus)
Show Notes

”Turhuuksien turhuus, sanoi saarnaaja, turhuuksien turhuus; kaikki on turhuutta! Mitä hyötyä on ihmiselle kaikesta vaivannäöstänsä, jolla hän vaivaa itseänsä auringon alla?” (Saarn.1:2-3)

·         Hebr. הבל = ”puhallus, hengitys, tuulen henkäys”

o   Ihmisen kaikki työ ja vaivannäkö asetetaan iankaikkisuuden ja hyödyn mittarille. 

o   Sanoma työnarkomaaneille! Saarn.2:22-23 

o   Miten tämän välttää? Miten löytää onnellisuus?

Saarn.2:24,26

o   Työn ja levon kiertokulku, työstä ja levosta ja, ruoan syömisestä nauttiminen. Kaikki tulee Jumalan kädestä. Työtä saamme tehdä hyvällä omallatunnolla ja saamme levätä hyvällä omallatunnolla, ottaa niin työn, levon ja ruoankin Jumalan lahjoina; iloita ja nauttia niistä. Ilo on Jumalan lahja!

o   Työ ja lepo, ja niiden tuoma ilo ovat kuitenkin ohimeneviä (tuulen henkäys), joihin ei pidä kiinnittäytyä, vaan nauttia niistä Jumalan lahjoina silloin, kun ne tulevat.

o   Tuuli kulkee, osuu kohdalle ja menee ohi. Samoin on onnellisuus ja ilo.

Saarn.3:9-13   

o   Mikään maallinen hyvä ja nautinto ei kestä ikuisesti eikä ole pysyvää. Ne ovat Jumalan lahjoja, tarkoitettu iloittaviksi ja nautittaviksi, mutta eivät pysyvän onnen lähteiksi. Niistä pysyvän onnen etsiminen vie onnettomuuteen.

Saarn.3:22  

o   Jumala on antanut ihmiselle hänen osansa, hänen paikkansa. Siihen kuuluu Jumalan mielen mukaiset teot ja niistä iloitseminen.

o   ”Osa” = Jumalan antama maa ja elatus, elinpäivien kulku ja niiden tarkoitus. Kutsumus Ilo.
 
Saarn.5:17-19

o   ON HYVÄÄ syödä, juoda, tehdä työtä ja levätä

o   Omaisuus ja rikkaus ja tavara, niistä iloitseminen ja nauttiminen ovat Jumalan lahjaa.

o   ”Jumala suostuu hänen sydämensä iloon.” Ilo ja onnellisuus maan päällä on tarkoitettu ohimeneväksi ja hetkelliseksi, mutta nautittavaksi hetki kerrallaan. Siihen ei tule jättäytyä ja sitä haikailla sen ohi mennessä, sillä sen tehtävä on muistuttaa pysyvästä ilosta taivaan iankaikkisuudessa.

o   Ja näin ihminen saa elämästään ilon ja onnen jatkuvalla tavalla: niitä tulee ja menee ja tulee taas uudelleen.

Saarn.8:15

o   Ilo ”seuraa” = ”seppelöi” ihmistä hänen päivinään. Se tulee Jumalan lahjana, kun ihminen nauttii kutsumuksestaan; työstä, levosta ja ruoasta – näiden tasapainosta.

Saarn.9:7-9 

o   Syöminen hyvällä mielellä = Hyvällä omallatunnolla! Jumala hyväksyy tekomme ja niistä nauttimisemme. Sekin voi olla jumalanpalvelusta. Kristuksen veri puhdistaa meidän omatuntomme palvelemaan Jumalaa. (Hepr.9:14)

o   Juhlavaatteissa ja juhlakunnossa oleminen à sillä me saamme elää Jumalan kanssa kuin jatkuvassa jumalanpalveluksessa ja hääjuhlasssa.

o   Jumalan lahjaa on elämä yhdessä puolison kanssa à työn ja levon nauttiminen yhdessä myös Jumalan lahjana. 

Saarn.11:7-10

o   Valo ja auringon kiertokulku ihmiselämän vertauskuvana.

o   Elämä ja sen ilo tulee ja menee. Se on tarkoitettu nautittavaksi, mutta ei kiinnityttäväksi. 

o   Elämän ilo on herättämässä iankaikkisen elämän ilon nälkää. Sen tehtävänä on kutkuttaa elämän makuaistiamme. Jumalan tahto on iankaikkinen elämä ja ilo Jeesuksessa Kristuksessa --> hyvä omatunto ja hyvän tekeminen sitä odotellessa.

 Apostoli Paavali tiivistää saarnaajan sanoman hyvin: 1.Tim.6:6-8,17