Seurakuntaliiton Podcast

S2 osa 17 - Leijona on Karitsa

September 24, 2021 Esa Yli-Vainio Season 2 Episode 17
Seurakuntaliiton Podcast
S2 osa 17 - Leijona on Karitsa
Show Notes

Vanha apostoli Johannes kirjoittaa Ilmestyskirjassa Jumalan valtaistuimesta ja sillä istujasta jännittävällä tavalla:
Lue: Ilm.5:5-10

Luulisi, että valtaistuimella istuisi mahtava, pelottava ja voimakas leijona; Kuninkaiden kuningas ja Herrain Herra, Kaikkivaltias, etäinen ja pelottava Jumala - mutta sen sijaan sillä istuu uhrattu Karitsa, joka on kaikkien syntien puolesta kuollut ja noussut kuolleista. Siksi hän on armollinen ja laupias, lempeä Vapahtaja meille syntisille; ei pelottava ja kauhea Valtias, jota emme uskaltaisi lähestyä. Kristuksen suuri voima ja valta ”Juudan leijonana” on kätketty hänen kärsimykseensä ja sovituskuolemaansa ja armoonsa. 

Teurastettuna karitsana hän on verellään ostanut meidät laumakseen ja tehnyt meidät kanssaan pyhiksi papeiksi ja kuninkaiksi, kuten pyhät laulavat. Me saamme lähestyä Jumalan kaikkein pyhintä jo täällä maan päällä ja rukoilla Isää Kristuksen kautta kaikkien puolesta. Meillä on pääsy Isän eteen Kristuksen veren tähden. Poikansa uhrin kautta Isä ottaa meidät iloiten luokseen ja kuulee kaikki pyyntömme. Hepr.10:19-22. Koska Kristus on todellisena ylipappina mennyt Isän eteen, on meillä hänen veressään pääsy myös pappeina Jumalan luo. Lunastuksen ja kasteen kautta meidät on vihmottu ja pyhitetty vanhan liiton Israelin tavoin pyhäksi pappiskansaksi. 1.Piet.2:9-10

Mitä kertoo se, että valtaistuimella istuu ”karitsa, kuin teurastettu”?  Tässä on kuva  Kristuksen jumalihmisyyden merkityksestä. Jeesus ”Jumalan karitsana, joka ottaa pois maailman synnit” on kuva siitä, mikä hänen tehtävänsä on jumalihmisenä, ihmiseksi syntyneenä Jumalana. Vain ihminen voi kuolla, vain Jumala voi antaa synnit anteeksi. Vain ihminen voi olla ihmiskunnan edustaja, vain Jumala voi kantaa koko syntitaakan. Vain ihminen voi kuolla, vain Jumalan kuolema ja veri sisältää äärettömän suuren voiman, jolla maailman synnit ovat sovitetut. Ja jos Kristus on sekä Jumalana että ihmisenä astunut taivaaseen, saamme mekin hänen kauttaan ja hänessä ylösnousta ja tulla taivaaseen menettämättä ihmisyyttämme. Itse asiassa, ihmisyytemme tulee näin täydelliseksi.

Jeesus sanoo olevansa Hyvä paimen (Joh.10), kertoen, että hänessä toteutuu Psalmin 23 kuvaus Herrasta, joka on paimen. Tämä Hyvä paimen ei ole kuitenkaan jäänyt paimeneksi, vaan hän on tullut itse uhrikaritsaksi lampaidensa puolesta: Johannes Kastaja julisti Jeesuksen olevan Jumalan valitsema ja tarjoama karitsa, jonka ruumis annettaisiin uhrina koko maailman, sinun ja minunkin syntiemme sovitukseksi. Hän kantaa niitä harteillaan ja kärsinyt niiden sovitukseksi kuoleman meidän sijastamme. Joh.1:29: "Katso, Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin!” Apostoli Pietari kuvaa Jeesuksen sekä paimenena (1.Piet.2:25.) että uhrikaritsana. Hänen viattomalla, pyhällä ja kalliilla verellään on meidät ostettu vapaiksi synnin, kuoleman ja perkeleen orjuudesta. Tässä Pietari käyttää kuvana virheetöntä karitsaa. 1.Piet.1:18-19.

Johannes kääntää Pietarin tapaa paimenen ja lampaiden roolit ympäri. Myöhemmin Kristus, Jumalan Karitsa, toimii kuin paimen, joka johdattaa lampaita. Hän puhdistaa ja pesee meidät verellään ja antaa meille oman pyhyytensä vaatteeksi, jotta pääsemme hänen valtaistuimensa eteen. Karitsa pyyhkii syntimme pois ja kaikki synnin muistotkin, joka kyyneleen kasvoiltamme. Ilm.7:13-17. ”Kaitseva heitä ja johdattava heidät elämän vetten lähteille” on epäsuora lainaus Psalmista 23. Hyvä paimen on Jumalan Karitsa, joka paimentaa meitä, Jumalan lampaita iankaikkisen elämän lähteille, jossa syntimme pestään pois. Tämä tapahtuu jo täällä maan päällä jumalanpalveluksessa, jossa meidät puhdistetaan Kristuksen verellä – ja kerran saamme Karitsan verellä valkaistuissa vaatteissa astua Kristuksen valtaistuimen eteen ja osallistua suureen ja iloiseen taivaan jumalanpalvelukseen.